Eten uit eigen tuin

Met het zomerweer in volle gang kunnen we weer genieten van zwoele avonden, lekker lang buiten tafelen, blote voeten in het gras en coole tunes op de achtergrond. De natuur zingt en hoe lékker is het dan om zelfgekweekte groenten en fruit op tafel te kunnen zetten. Tuinieren in de stad is natuurlijk al een tijdje hot en het is ook nog eens voor iedereen bereikbaar.

Wat met een tuintje op postzegelformaat? Een balkonnetje, dakterras, patio of zelfs alleen een vensterbank? Ja, het kán! Zelf kruiden en groenten verbouwen past ook helemaal in de gezonde lifestyle van nu. Bovendien smaakt het écht lekkerder en haal je ook nog eens veel voldoening uit eigen oogst op je bord.

Tot een jaar of wat geleden had ik een moestuin op een volkstuinencomplex. Wat was ik trots toen ik eindelijk bovenaan de wachtlijst stond en een braakliggend perceel toegewezen kreeg. Ieder vrij uurtje besteedde ik aan het transformeren van het 100 m2 grote ‘veldje met aarde’ en ploeterde ik steevast een weg naar de weelderige, eetbare Hof van Eden die in mijn dagdromen al een tijdje vorm had aangenomen. Via Instagram en Pinterest had ik al jarenlang een imponerende verzameling prachtige foto’s van eetbare walhalla’s, potager’s en zelfvoorzienende paradijsjes. Licht perfectionistisch als ik ben had ik mezelf voorgenomen dat ook mijn tuin voldoende opbrengst zou gaan genereren om familie, vrienden en klanten te kunnen voorzien van superverse,  zelfgekweekte, biologische ingrediënten die hen voor eens en altijd zouden overtuigen dat dit dé weg van de toekomst ging worden. Groots denken, dacht ik.

Wat hebben we veel gegeten uit die tuin. Met een fulltime baan en een gezin was het eerlijkheidshalve wel bikkelen. Alle vrije tijd ging erin op en het was echt niet altijd ‘fun’. We besloten om eindelijk die 4-weekse rondreis door Noorwegen te gaan maken die al een tijdje op de planning stond. Toen gebeurde er iets. Bij terugkeer had er tijdens mijn tuinafwezigheid een nogal ingrijpende invasie plaatsgevonden … hanepoot! En wel in ondenkbare hoeveelheden. Ik weet niet of je het kent, maar overwoekerende hanepoot verwijderen is vrijwel onbegonnen werk zonder bestrijdingsmiddelen vanwege het diepe, zeer sterke wortelsysteem. Een lange vakantie en een moestuin zijn vanzelfsprekend nimmer vrienden van elkaar. Groots denken werd vanaf die dag gecatalyseerd in anders denken.

De moestuin is inmiddels vervangen door slechts een stuk of drie metertjes van mijn vierkante stadsachtertuintje om te spitten. Er groeien komkommers, chili pepers, tomaten, basilicum, koriander en sla in potten. Verschillende soorten munt, bieslook, tijm, citroenmelisse, peterselie, rozemarijn en oregano groeit langs de randen van de border. Pluksla, kropsla, lollo rosso, snijbiet, courgette, Toscaanse kool, ruccola, spinazie, aardbeien en eetbare bloemetjes leven in harmonie op een heel klein stukje grond. Aan een muurtje hebben we een houten rek bevestigd waarin radijsjes, oost-indische kers, en theekruiden groeien. En al is het aanbod een stuk kleiner, het plezier is daarmee des te groter geworden. Mijn drang naar perfectionisme is vervangen door organische, moeiteloze orde. Onder een oude houten biels in een hoekje van de tuin heeft zelfs een kleine bijenkolonie deze zomer een thuis gevonden. Het is een drukte van belang en het stuifmeel van ieder bloemetje gaat terug het nest in zonder enige interesse in de incidentele aanwezigheid van tweebenigen. Het gezoem klinkt als honing in mijn oren.

Heb jij ook zin om een eetbaar tuintje aan te leggen? Begin dan gewoon, waar je ook bent. In een glas, een potje, een pot of in een bak. Op een vierkante meter of groter. Met opgekweekte plantjes of zaad. Het maakt niet uit. Zelfs aardappelen groeien goed in een emmer. Veel groentes, zoals selderij, knoflook, gember, avocado en groene ui groeien weer opnieuw als je ze simpelweg in een glas water plaatst. Met water en een beetje liefde kom je een heel eind en als beloning proef je het verschil.

 

 

 

Publicatie: Tillywood Magazine | Zomer Editie 2017 | Tekst & Foto’s: De Groene Chef