Health

Lief voor je Lichaam

Het lijkt wel alsof we midden in een film zijn beland. Een soort van ‘scary movie’ met de titel “Corona”. Sinds een aantal weken is weinig meer zoals het voorheen was. We hebben nooit eerder ervaren wat het daadwerkelijk betekent om beperkte vrijheden te hebben door de vernietigende effecten van een onzichtbaar virus dat de hele wereld op zijn kop zet.

De kalender voor maart, april en mei was goed gevuld hier, bij De Groene Chef. Veel grote (en ook kleinere) catering opdrachten, workshops, arrangementen voor publieke toespraken over plantaardig eten en afspraken met nieuwe klanten. Nu is alles gecancelled en is de agenda tot juni leeg. Voor mij, als kleine ondernemer, een reëele en tegelijkertijd onwerkelijke fase die veel onzekerheid met zich meebrengt en momenten van twijfel of dit zakelijk allemaal nog wel goed gaat komen.

Persoonlijk ben ik in het algemeen voor positiviteit, vertrouwen hebben, en geloof ik op lange termijn in een betere uit- en toekomst voor ons allemaal. Ik voel, ondanks de 1,5 meter afstand die we nu van elkaar moeten houden, dat deze crisis de potentie heeft om ons uiteindelijk dichter bij elkaar te gaan brengen en ook om maatschappelijke veranderingen te triggeren die al lang over tijd zijn. Misschien moeten we onze tagline ‘changing the world, one plate at a time’ nu even veranderen in ‘changing the world, one virus at a time’. Samen kunnen we het verschil maken.

Wat ik als Groene Chef mis tijdens de dagelijkse media en nieuws updates met Corona statistieken en maatregelen, is wat we zelf kunnen doen om zo gezond mogelijk te blijven wat voeding betreft. Hoe we onze weerstand zo hoog mogelijk kunnen houden om besmetting (door wat voor virus dan ook) zoveel mogelijk te beperken. Food is Love, en in plaats van simpelweg te eten is het nu belangrijker dan ooit dat we onszelf vooral voeden, op een liefdevolle manier. Dat we kiezen voor plantaardige, onbewerkte en biologische producten met een hoge levensenergie. Dat we dingen doen waar ons immuun systeem blij van wordt.

Een paar jaar geleden heb ik mijn moestuin verhuisd naar mijn stadsachtertuin. Het is niet groot, maar toch oogst ik ieder jaar een flinke hoeveelheid verse, biologische groenten , kruiden en eetbare bloemen. Ook nu is de tuin weer ingezaaid en geeft het me energie om te zien hoeveel kracht ontkiemend leven heeft. Bovendien is tuinieren een perfecte bezigheid om toch lekker buiten te kunnen zijn. Ik kan iedereen van harte aanbevelen, zeker in deze onzekere tijd, om zelf eetbare dingen te gaan groeien. Ook op een balkon of terras kun je hele mooie resultaten bereiken.

Hieronder vind je enkele recepten waarvan je lichaam nu optimaal kan profiteren. Ik heb bewust gekozen voor simpele maar effectieve bereidingen, zodat je ze ook kunt maken wanneer je momenteel thuis aan het werk bent terwijl je je kinderen zelf les geeft, of wanneer je rond de klok in dienst bent in de zorg voor anderen. Gebruik vooral ingrediënten die zo vers mogelijk zijn, maar op de eerste plaats zorg vooral goed voor jezelf, en voor elkaar.

Power Thee (Kurkuma, Gember, Citroen & Cayenne)

Deze superbooster thee maak je in 5 minuten met slechts een paar ingrediënten. Kurkuma is een sterke anti-oxidant én is tevens ontstekingsremmend. Gember is een anti-oxidant en ontstekingsremmer die tevens de spijsvertering ondersteunt en helpt tegen misselijkheid. Citroen is ontgiftend én ontzurend, bevat veel Vitamine C en ondersteunt de darmwerking. Cayenne is goed voor de bloedsomloop, geeft je stofwisseling een boost, werkt ontzurend en is pijnstillend.

Ingrediënten: *1 eetlepel geraspte, verse kurkuma wortel (of 1/2 theelepel gemalen kurkuma, maar vers is het beste!) *1 eetlepel geraspte gember wortel (of 1/2 theelepel gemalen gember, maar vers is het beste!) *sap van 1 hele citroen (plus de schil) *snufje cayenne peper *750 ml gefilterd water *1-2 theelepels ahorn siroop

Bereiding: Doe de kurkuma, gember, citroen en citroenschil, cayenne peper en ahorn siroop in een pannetje en breng het mengsel aan de kook tot het zachtjes pruttelt. Neem de pan dan van het vuur af, laat nog even trekken, en giet het dan door een zeef in een beker. De rest van de thee blijft 2-3 dagen goed in de koelkast. Wanneer je het te sterk vindt voeg dan wat extra gefilterd water toe. Warm het weer op voor gebruik.

Miso Magic Soep (echt een opknappertje!)

Miso doet je gezondheid veel goeds. Het is een met zout en koji gefermenteerde pasta, gemaakt van soja-bonen. Het heeft een licht zoutige, umami smaak. Rijk aan mineralen, diverse B vitaminen, vitamine E, vitamine K en foliumzuur. Doordat het fermentatie proces is het ook nog eens goed voor je darmen.

Scandinavisch Zadenbrood (glutenvrij, bevat geen meel of bloem)

Liefs en lekkers,

Alexandra, De Groene Chef

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *