Press

Enjoy the Vegan Movement- Interview met Alexandra van Rijen

De cirkel is rond. Na een aantal jaar als ‘kokende nomade’ de wereld te hebben rondgereisd is Alexandra van Rijen weer terug op haar geboortegrond in Tilburg. En wel hartje centrum. Met –of eigenlijk als- De Groene Chef runt ze het eerste en enige volledig plantaardige restaurant in de stad. In Bank 15, het eerder leegstaande voormalige bankgebouw aan de Spoorlaan, dat is omgevormd tot creatief verzamelgebouw van veel verschillende startende bedrijven. In het Foodlab op de begane grond mag iedereen maximaal 1,5 jaar een concept live testen. Maar na iets meer dan een half jaar is al duidelijk: test geslaagd.

Lokaal eten werkt mindful

Vroeger had ze altijd een moestuin. En ze heeft een tijd op een Zweeds eiland gewerkt in een biologische tuin. Alexandra: “Je leert te werken met wat er is. De uitdaging is dan om er een mooi menu van te bedenken.” Dat idee zette ze voort en ook De Groene Chef werkt volgens dit concept. Alles is zoveel mogelijk lokaal, vers en van het seizoen. Ze haalt haar producten uit o.a. de StadsTuinderij Piushaven en bij Biologische Tuinderij ‘Ut Rooie Bietje’. Ook koopt ze in bij Udea, groothandel in biologische levensmiddelen, ook leverancier van Ekoplaza. Alexandra: “Ik geloof erin dat er synergie bestaat tussen waar je bent, wat er groeit en wat je nodig hebt. Dat bewustwording van lokaal eten mindful kan werken. De filosofie van verbondenheid met de aarde spreekt mij heel erg aan.”

De groene golf is aangekomen

De Groene Chef dus. Een van de vier restaurants in Bank 15. Aan grote tafels kun je samen heerlijk lunchen of dineren en ieder kiest waar hij of zij zin in heeft. Haar hele kaart is ‘vegan’, al spreekt Alexandra liever van plantaardig. Meteen vanaf de opening, begin december 2017, loopt het lekker. “Ik zag de groene golf als het ware deze kant op komen. In Zweden en Noorwegen waar ik heb gewerkt, was er al veel langer aandacht voor duurzame keuzes, bijvoorbeeld het verminderen van het gebruik van plastic, maar ook voor wat betreft gezond eten. En in de grote steden in Nederland zag je het natuurlijk ook opkomen. Je ziet het dan als het ware doorsijpelen naar Brabant. Dus de tijd was er rijp voor.” Samen met dochter Michelle staat ze in de keuken. En moeder (inmiddels 80+) helpt ook een paar uurtjes per dag mee. Drie generaties zij aan zij.

Nieuwe concepten bedenken

Hoewel ze al jaren zelf bezig is in de groene keuken, ligt haar ambitie eigenlijk in het verlengde daarvan. “Mijn ideaal is dat de keuken goed draait zonder mij.” Het allerliefst ontwikkelt ze verschillende creatieve concepten rondom de groene keuken. Eerder lanceerde ze de vegan BBQ box (note to self: must try!), startte ze bezorging via Deliveroo en verzorgt ze bedrijfscatering. Maar ook voor een vegan meetup of workshops plantaardig koken draait ze haar hand niet om. Next up: een grab & go concept; waar bedrijven of instanties lekkere verse en gezonde snacks kunnen aanbieden aan hun klanten of gasten. Ideeën te over.

Plant based soul food

Terug naar de keuken. Vanwaar die passie voor plantaardig? Alexandra: “Het vraagt om creativiteit. Ik hou van ‘de energie van het verse’.  Plantaardig eten is zo overvloedig; rijk aan kleur, rijk aan voedingswaarde. Vol met kracht en liefde. Je hebt gewoon niets anders nodig om een geweldig interessante keuken te maken. Alles gezond en vers. Daar word ik heel blij van. Eten staat voor mij vooral voor plezier, genieten. Samen eten is verbinden. Ik noem het ook wel Plant based soul food. En het is het meest gezonde eten dat er is.

Article written by Pascal van Homberg, Seeds: Enjoy the Vegan Movement

See Full Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *