Koken zoals de natuur het bedoeld heeft
Geen ingewikkelde ingrediënten vanuit een kookboek, geen 'cheffige' chemische samenstellingen, maar vanuit je hart werken met wat het seizoen je biedt. Niet om je te vullen maar om je te voeden, én om te verbinden.
Soms brengt het leven je op plekken die je kijk op de wereld voor altijd doen veranderen. Voor mij was dat Kosters Trädgårdar, een verborgen parel op een eiland voor de Zweedse kust van Västra Götaland. Ik herinner me nog goed dat ik op een ochtend in het begin van 2014 tegen mijn man zei dat ik echt weer terug de keuken in wilde en met eten wilde werken. Ik had destijds een goede baan als PA voor een managing director van een Amerikaans bedrijf maar voelde dat ik aan het begin stond van een nieuwe fase in mijn leven. "Ja? Wat zou je dan willen?" vroeg hij. "Ik zou willen dat ik kon werken op zo'n plek zoals op dat eiland in Zweden, waar we vorig jaar zijn geweest. Weet je nog? Met die geweldige biologische moestuinen, permacultuur, en dat restaurant. Met de kassen vol met fruit en groenten, tomaten in alle kleuren en alles doordrenkt met een levensenergie zoals ik eigenlijk nooit eerder ergens heb ervaren?" Natuurlijk wist ie het nog en zei: "Ja, wat een plek was dat, he?! Echt iets voor jou ook. Maar ja, dat vind je hier in de buurt niet." Later die dag besloot ik eens een dromerig kijkje te nemen op de website van die geweldige plek, en het eerste wat ik zag met grote letters was: Keukenchef gezocht!
Ik zat meteen rechtop en voelde een electrische golf door mijn lichaam gaan. Keukenchef gezocht! Are you kidding me?? Ik belde onmiddellijk naar Kristian en zei: "Dit ga echt je nóóit raden! Ik ga solliciteren!" Supportive zoals altijd, was zijn antwoord: "Go for it!"
Ik werd aangenomen, nam ontslag bij het bedrijf waar ik werkte, en op 27 april in 2014 reisde ik af naar Sydkoster in Zweden, betrok een piepklein appartementje in een woongemeenschap op Nordkoster, en stond de volgende dag als de nieuwe keukenchef in de keuken van Kosters Trädgårdar, omringd door kruiden, bloemen en de geur van vers geoogste groenten. Wat ik daar heb geleerd heeft mijn kijk op koken voorgoed veranderd.
Van zilte kruiden tot creatieve menu's
Iedere ochtend werd door het tuinteam, de vrijwilligers en de wooffer's de oogst van die dag vers geplukt en in kruiwagens de keuken binnen gereden. Bergen vol met de meest uiteenlopende, verse, biologische ingrediënten recht uit de permacultuur moestuin en aan mij de eer om daar het menu van de dag uit te bedenken en creëren. Wat een feest! In de keuken van Kosters Trädgårdar ontdekte ik dat koken geen vaste formule hoeft te hebben. Alles was intuïtief. Geen standaard menu’s of vaste recepten, maar een spel van kleuren, smaken en structuren. Uiteindelijk dicteerde de tuinen het menu, niet ik. En zo moet het ook zijn om echt verbinding te kunnen maken met datgene wat de natuur je geeft.
Niet álles was rozengeur en maneschijn. De mensen stonden vaak rijendik voor de deur te wachten tot ze een plekje in het restaurant konden bemachtigen en werden soms geïrriteerd en ongeduldig. We gingen door periodes met te weinig personeel. Er waren dagen dat ik samen met één keuken-assistent zo'n honderd restaurant lunches bereidde. (poor Hanna, I love you!) Een marter beet in één nacht 16 (!) van de kippen dood en de tuin lag 's ochtends vol met veren en half-gevederde lijkjes. Vreselijk! We hebben er gezwoegd, gezweet, gehuild, gelachen, geleerd maar bovenal genoten.
Koken is voor mij meer dan het combineren van smaken. Het is een ritueel. Een manier om een hartsverbinding te maken met de ingrediënten, de seizoenen, het land en de mensen met wie je aan tafel zit. Toen ik in 2016 terugkeerde naar Nederland, wist ik dat ik dit in mijn geboortestad wilde voortzetten. Maar niet op een traditionele manier. Ik koos voor uitsluitend plantaardige ingrediënten en wilde laten zien dat plantaardig koken niet alleen gezond of duurzaam is, maar vooral ook een culinair avontuur. Dat groenten de hoofdrol kunnen spelen in gerechten die spannend, creatief en intens smaakvol zijn.
De geboorte van De Groene Chef
Zo ontstond in 2017 De Groene Chef: Met een keuken waarin groenten, fruit, noten, zaden, volle granen en peulvruchten mogen stralen. Met een eetbeleving waarin sfeer, kleur en textuur net zo belangrijk zijn als smaak. Een catering concept waarin elk bord een verhaal vertelt.
Geen standaard gerechten, geen eentonige salades, maar seizoensgebonden creaties die een feestje voor de zintuigen zijn. Of je nu kiest voor shared dining, retreat catering of een groot event—bij De Groene Chef maken we van eten een beleving. Elk menu is geïnspireerd door de natuur en wisselt met de tijd van het jaar. Puur, plantaardig eten dat niet voelt als alternatief, maar als pure verwennerij met een bohemian, ontspannen touch. Kleurrijk, speels en smaakvol. Waar een gerecht niet alleen lekker moet zijn, maar ook een herinnering mag worden.
Wil jij ook een unieke eetervaring?
Boek De Groene Chef voor je event, bedrijfslunch, retreat, training of feest.
Ga in september met me mee op een kookreis naar Sydkoster in Zweden. Naar de plek waar het allemaal begon.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en laat je inspireren door nieuwe gerechten, onze kookworkshops en exclusieve events.
Neem contact op of stuur een e-mail naar info@degroenechef.nl en ontdek de magie van mindful, liefdevol, plantaardig eten.