top of page
Zoeken

Smaak jij naar meer?

  • Foto van schrijver: Alexandra
    Alexandra
  • 28 aug
  • 4 minuten om te lezen

Koken met aandacht en liefde is geen detail, het is hét recept. Wat je meebrengt naar je keuken (je stemming, je intentie, je energie) proef je terug in ieder gerecht.


Wist je dat koken niet begint bij een recept of een boodschappenlijstje? Nee, koken begint bij jou! Wat jij meebrengt naar de keuken (je stemming, je energie en je aandacht) is voelbaar in alles wat er daarna ontstaat.


We kennen allemaal dat gevoel wel. Je staat in de keuken, pakt een recept of wat ingrediënten om gewoon 'even iets te koken'. Maar dan gebeurt er iets bijzonders. Een gerecht smaakt rijker, zachter of meer in balans dan anders. Alsof er iets extra’s in zit wat je niet in een supermarkt kunt kopen. Dat 'iets' ... dat ben jij. Jij bent namelijk het eerste ingrediënt van je gerecht. Je energie, je aandacht en je liefde geven smaak aan alles wat je maakt. Wie ooit een maaltijd heeft gegeten die met veel liefde en toewijding is bereidt, kent het verschil. Er zit een onzichtbare gelaagdheid in eten dat met zorg en aandacht is bereid. Een soep kan eenzelfde recept volgen, maar smaakt volledig anders wanneer deze met haast of stress wordt gekookt. Waarom? Omdat koken niet alleen maar een techniek is, maar vooral ook een overdracht van energie.



Foto: Pina Bresciani
Foto: Pina Bresciani

De wetenschap achter energie in eten


Dit klinkt je misschien allemaal een beetje spiri wiri in de oren, maar zelfs de wetenschap bevestigt het: álles is energie. De cellen van ons lichaam, net als de moleculen in een tomaat of een basilicumblaadje, trillen op een bepaalde frequentie. Hoe verser en onbewerkter een product, hoe meer levenskracht erin zit in de vorm van enzymen, fytochemicaliën en bioactieve stoffen.

En ook wijzelf zijn daar niet los van te zien. Stresshormonen en negatieve emoties hebben directe invloed op ons zenuwstelsel en onze spijsvertering. Met andere woorden: hoe jij je voelt in de keuken, bepaalt niet alleen de smaakbeleving, maar ook de voedingswaarde die je lichaam ervaart. Koken is dus geen neutrale handeling, maar een ontmoeting tussen jouw energie en die van de gerechten die je maakt én vervolgens eet.


De keuken als sacred space


Zie je keuken niet alleen als een werkplek. Zie het als een sacred space – een plek waar je in contact komt met de seizoenen, met de aarde en met jezelf. Hier kun je vertragen, ademen en een intentie neerzetten. Zoals de Japanse onderzoeker Masaru Emoto liet zien dat intentie waterkristallen kan veranderen, zo kan jouw liefdevolle aanwezigheid ook de vibratie van je eten veranderen. Je ingrediënten worden niet alleen voeding maar dragers van verbinding.



ree

Koken als ritueel


Voor mij is koken nooit maar alleen een kwestie van ingrediënten bij elkaar voegen. Het is een ritueel, een hartsverbinding met de natuur, de seizoenen en de mensen met wie je de maaltijd deelt. De keuken is een spiegel: hoe je daarin verschijnt, proef je terug op je bord. Het geeft je een prachtige uitnodiging: je kunt dus kiezen om je eigen energie en vibratie hoog te houden en zo van elke maaltijd iets helends en voedends te maken.


Hoe houd je je vibratie hoog in de keuken?


Adem in en uit

Voordat je begint te koken, neem drie diepe ademhalingen. Schud je armen en schouders even. Zo laat je spanningen los en maak je ruimte voor rust en aanwezigheid.

Zet een intentie

Vraag jezelf: wat wil ik meegeven met dit gerecht? Wil ik kracht brengen, troost, lichtheid, voeding, heling? Alleen al dat bewustzijn verandert de energie waarmee je kookt.

Werk met pure ingrediënten

Verse, seizoensgebonden producten dragen de hoogste levenskracht. Je proeft het verschil, en je lichaam voelt het ongetwijfeld ook.

Maak van koken een beleving

Zet muziek op die je blij maakt, steek een kaars aan, kook in stilte of met een mantra. Creëer een sfeer waarin jij je verbonden voelt. Wist je dat wij een zalige keuken playlist hebben? Die kun je hier beluisteren.

Wees dankbaar

Sta even stil bij waar de ingrediënten vandaan komen en hoeveel mensen en inspanning hier al voor nodig zijn geweest. Dankbaarheid verhoogt je hartcoherentie en brengt harmonie, een bewezen effect dat voelbaar wordt in je eten.


Zomers tafel decor. Een mooi aangeklede tafel is zo veel meer uitnodigend dan met een bord op schoot voor de TV.
Zomers tafel decor. Een mooi aangeklede tafel is zo veel meer uitnodigend dan met een bord op schoot voor de TV.

Jij als eerste ingrediënt


Koken met aandacht en liefde is misschien wel het mooiste geschenk dat je jezelf én anderen kunt geven. Wat je in de keuken meebrengt reist mee op elk bord en voedt meer dan alleen het lichaam. Het voedt je ziel, je hart en het brengt verbinding aan tafel.


Koken is zoveel meer dan een praktische handeling. Het is een spiegel. Wat jij meebrengt, wordt onderdeel van het gerecht, en wie aanschuift ontvangt dat. Dus vraag jezelf de volgende keer af wanneer je begint met koken: Smaak jij naar meer? 


Bij De Groene Chef geloven we…


…dat koken veel meer is dan eten bereiden. Het is een ritueel van aandacht en verbinding. Elk gerecht kan een bron van liefde en heling zijn – voor jezelf, voor anderen, voor de dieren en voor de aarde. Met pure ingrediënten, een open hart en een bewuste keuze voor plantaardig eten maken wij van ieder bord een verhaal. Wij geloven dat we de wereld kunnen veranderen, gewoon vanuit onze eigen keuken. 'Changing the world, one plate at a time.' 


 
 

Join our mailing list for updates

Thanks for submitting!

©2025 De Groene Chef.

Changing the World One Plate at a Time.

Webdesign by Noble.Support

bottom of page